Lasagna Daging Woww! Penggemar Cheese Pasti Suka!

Untuk menyahut cabaran seterusnya saya akan singkapkan resepi rahsia Lasagne Daging Woww! yang selalu jadi special request adik beradik saya tatkala sekali sekala mereka berpeluang pulang ke kampung halaman. Haa..special ni..terlajak lazat gitteww..ngehehehe [masuk bakul angkat sorg2]

Pertama kali buat akhir tahun 2013, masa tu tengah pregnant, mengidam sangat tengok gambarnya, nak tempah tak tahu sapa yang ambil tempahan..lagi satu makanan macam ni memang mahal kalau nak dibeli..saya memang suka makanan yang cheesy2 macam ni. Haihh..mana puas kalau dapat makan sikit2 je..hihi. Jadi langkah terbaik ialah kita cuba buat sendiri. [peringatan: makanan ini tinggi kalori].

Resepi asal saya ambil dari Cik Epal. Tapi yang ni saya dah ubah resepinya ikut selera saya..haha. First time buat rushing2 siapkan dalam masa 2 jam sebab adik saya mengejar masa nak naik bas. Mujur sempat siapkan untuk makan sama2 dengan dia sebelum dia naik bas.

Limpahan sos keju yang memikat....fuh, rase nak buat lagi bila teringat

Jom, kita tinjau dulu bahan2nya..

Dari atas, ikut pusingan jam: Bahan A untuk intinya, Bahan B untuk sos putih yang cheezy lazat, Keju Pizza Plus untuk topping, dan paling penting pasta  untuk kulit Lasagne
BAHAN2NYA

1) Kulit Pasta Lasagne:
Saya guna brand Agnesi, celur dalam air mendidih sampai lembut macam kita rebus spageti atau pasta yang seangkatan dengannya. Masukkan minyak masak@olive oil dan sedikit garam masa nak merebus tu. Kalau ikut panduan selama 25 minit, tapi pandai2lah cek ye..jangan sampai terlajak lembik..nanti terjejas kelazatan..hehe.

ni la rupa Lasagne sheet yang belum rebus. Leceh jugak nak merebus sebab tak mahu melekat2, nanti koyak pulak


2) Bahan A: Inti Daging

  • 1 labu bawang besar - dicincang halus
  • 6 ulas bawang putih - dicincang halus juga
  • 1 tin sos pasta Prego (nak guna yang tin hijau pun boleh. Resepi asal guna tomato puree, tapi saya tak suka sebab kadang2 masam sangat jadi saya tukar guna sos Pasta.)
  • 1 tin cendawan butang - dihiris, (cincang pun boleh..terpulanglah)
  • 400 gram daging kisar - (saya suka guna jenama Ramly..dijamin halalan toyyiban,,hehe)
  • 2 sudu besar Sos Cili
  • sedikit Oregano (resepi asal ada serbuk lada hitam juga tapi saya tak masukkan sebab ayah saya alah dengan lada hitam)
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak masak@olive oil untuk menumis


3) Bahan B: Sos Putih Cheezy

  • Keju Cheddar - guna setengah ketul sahaja
  • Mentega Buttercup - setengah ketul
  • 600 ml susu segar
  • 3 sudu besar tepung gandum, untuk pekatkan tekstur sos
  • garam secukup rasa

4) Topping Atas
  • Saya suka guna campuran keju parut dari 3 jenis keju iaitu Mozarella (yang ni kita selalu guna untuk topping pizza juga, kasi boleh tarik2 macam dalam iklan pizza tu), Cheddar, dan Parmesan. Hasilnya memang wow! Korang cari je Pizza Plus jenama Perfect Italiano tu..dah siap parut, kita buka terus tabur je. Senang kalau takde pemarut. Jimat masa dan tenaga kat situ.

CARA MASAK

Bahan A (Inti Daging)
1) Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. 
2) Masukkan sos pasta dan sos cili.
3) Masukkan daging kisar dan cendawan butang. 
4) Perasakan dengan Oregano dan garam. Gaul rata dan masak hingga daging kisar tu korang nampak dah masak. 

# Ala2 sos bolognese tu la jadinya nanti. Boleh rujuk kat blog Cik Epal untuk gambar yang lebih jelas..haha, i tak nyempat nak snap.

Bahan B (Sos Putih)
1) Guna api yang sangat kecil..ala2 hidup segan mati tak mahu tu..haha
2) Mula2 cairkan mentega.
3) Dah beres cair semuanya bolehlah tuangkan susu segar pula.
4) Masukkan keju cheddar yang dah dipotong kecil2 supaya lagi cepat dan senang cair.
5) Masukkan tepung gandum.
6) Perasakan dengan garam secukupnya.

# Sepanjang proses buat sos ni mesti kacau sokmo supaya sos ni hasilnya cantik tak berketul2..

Kat bawah ni rupa sos in the making. Gambar ni saya pinjam dari SINI sebab saya tak snap gambar masa proses memasak..

disturb me please... [baca: sila kacau saya] :p

Seterusnya, kita kena melapis pulak

CARA MELAPIS:

1) Lapisan 1 (paling bawah): saya letak kepingan pasta dulu sebab nak bagi senang masa nak hidang. (Ada orang letak inti daging dulu, ikut suka anda la..sama je sebab semua nak masuk dalam perut)
2) Lapisan 2 : ratakan inti daging.
3) Lapisan 3: ratakan sos putih

Ulang langkah 1 hingga 3 itu untuk beberapa kali mengikut berapa lapisan yang anda nak buat. Biasanya saya ulang 3 kali. Nak lagi tebal boleh buat banyak2 lapis. Part ni la yang paling best sebab kita boleh letak inti dan sos ikut selera kita. 

Pastikan lapisan terakhir ialah sos putih sebelum anda tabur keju parut untuk topping.



Saya suka tabur cheese banyak2 macam ni..

Dah sedia untuk dibakar. Jangan lupa panaskan oven awal2 ye..kalau tak jenuh pulak nak menunggu oven panas. Kita bakar lasagna ni pada suhu 180 degrees selama 30 - 40 minit. Gunakan api atas dan bawah. (bergantung pada saiz lasagna anda juga). Saya tak ikut sangat masa macam tu. Kalau nampak dah keemasan cantik macam dalam gambar kat bawah tu bagi saya dah elok lah.


Owh..dah start bau yang semerbak dah kalau macam ni..tak sabar nak ngapp!

saiz loyang 8 x 8. Boleh makan puas2

Untuk hidang, boleh potong macam ni ha..


Lelehan keju yang sangat memikat. Kita lupakan kalorinya...hahaha (gelak jahat)

Yang ni pulak versi lain, buat bersama2 adik ipar. Anda boleh pelbagaikan lasagna anda dengan mencuba inti ayam atau ikan atau sayur2an. Lasagna memang sedap bila dipasangkan bersama salad segar.. Nak resepi salad? Tanya pakcik google. Hahaha [Lain kali i buat entrynya].

Selamat mencuba!

Ngapp sekali pasti nak lagi!

Hmm, plan diet anda hancur musnah lepas tengok gambar2 di atas? Jangan risau...makanlah selagi boleh makan..itu nikmat untuk disyukuri. Jangan membazir sudahlah..

Kalau takut kalori dan lemak2 yang meleleh2 tu anda patut cuba tips Shaklee saya..

Siapkan awal2 untuk dimakan: Phytocol-St, Omega Guard, Alfalfa dan Herblax.

Fungsinya:
  • Phytocol-St - sekat lebihan kolestero dari makanan anda daripada memasuki salur darah. 
  • Omega Guard - akan menyingkirkan kolesterol jahat (LDL) yang baru atau dah lama terenap dalam saluran darah anda. InsyaAllah tercegahlah dari tersumbatnya salur darah. Juga untuk menjaga salur darah dari inflamasi.
  • Alfalfa - detox. Memastikan lemak2 tadi dapat keluar dari usus anda.. Jangan biarkan ia terperap di dalam usus sahaja..Bahaya..
  • Herblax - untuk detoks usus yang lebih powerr! Kesan dapat dirasai seawal 6 jam selepas pengambilan


Jom dapatkan produk Shaklee anda dengan menghubungi saya!

 ✍ PM: Siti Nadiah Ismail (ID: 962833)

 ✐ Blog: Super Ummi~Jom Sihat

 ✉ Email: sniar11@gmail.com 

✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-7000938 

 ➲ COD Area: Area Padang Midin, Pengadang Baru, Bukit Payong, Bukit Sawa, Mydin Mall, Giant, Gong Datuk, UMT, UNISZA, Mengabang Telipot, Maras, Manir, Batu Enam
NewerStories OlderStories Home

1 comment:

Berminat dengan produk shaklee dari Nad? Atau anda perlukan konsultasi? Atau ingin menyatakan pendapat anda? Sila tinggalkan komen di bawah...